TERMAL ETİKET VE KUŞE ETİKET NEDİR, FARKLARI NELERDİR?

Termal Etiket ve Kuşe Etiket Nedir, Farkları Nelerdir?

Barkod etiketlerinde öne çıkan iki tür etiket çeşidi var. Bunlar; termal etiket ve kuşe etiket ürünleridir. Peki, termal etiket ve kuşe etiket arasındaki farklar nelerdir? Hangi durumda hangi tip barkod etiket tercih edilmelidir? Şimdi gelin, bu iki barkod etiketi arasındaki farkları ve bilinmesi gereken teknik özellikleri gözden geçirelim.

Termal Etiket Nedir? Termal Etiket Özellikleri

Öncelikle barkod etiket türlerinden termal etiket nedir sorusuna yanıt verelim. Termal etiket, yüzeyinde koruyucu bir tabaka bulunmayan etiket çeşididir. Kağıt üzerine termal lamine edilmesi sonucunda oluşmaktadır. Kullanılan barkod yazıcının baş bölgesindeki ısı ile birlikte termal sıvılaşma özelliği gösterir ve bu şekilde Termal etiketin üzerine baskı alınır. Dolayısıyla Termal etiket üzerine baskı almak istediğinizde ribon kullanmanıza gerek kalmamaktadır. Direkt termal yöntemiyle kolayca ve daha az maliyet ile etiketinize baskı alabilirsiniz. Nem, alkol, ışık ve ısı gibi dış etmenlere karşı dayanıklı değildir ve bu çeşit dış etkenlere direkt olarak maruz kaldığında kendi kendine kararır. Kararma özelliğinden dolayı hızlı tüketilmesi gereken etiket çeşitlerinden olan bu ürün, nemli ve sıcak olan ortamlarda kullanılmazlar.Termal etiketlerin genellikle 4-6 aylık bir raf ömrü (kullanım ömrü) vardır. Bayatlayan bir etiket çeşiti olduğu için kısa süreli kullanımlar için idealdir.

Termal etiketler neden tercih edilir ?

– Bu termal etiketlere baskı termal olarak (ısıyla) yapılır ve bu yüzden ribon kullanılmaz. Ribon kullanımı olmadığı için baskı maliyeti sıfıra yakındır. Yazıcınız termal baskıya uygun, etiketlerinizin kullanımı 6 ayı geçmiyorsa ve etiketi yapıştıracağınız alan hızlı tüketime uygun bir alan ise termal etiketler kullanmanız baskı maliyetinizi düşürecektir.

Termal Etiket Kullanım Alanları:

Bu etiket cinsi genel olarak kuru gıda, bakliyat, hastane, otomasyon, kargo sektörleri gibi hızlı tüketimin bulunduğu sektörlerde kullanılmaktadır.

Kuşe Etiket Nedir? Kuşe Etiket Özellikleri

Kuşe etiketin üst yüzeyi yarı parlak ve pürüzsüzdür, çukurluk bulunmamaktadır. Bu yüzey yapısı sayesinde ribon baskısı ile kusursuz baskı alınmaktadır. Bu özelliği de tercih sebebidir.

Barkod yazıcılarda kaliteli baskı alınabilmesi için yüzeyi pürüzsüzdür. Parlak yada yarı mat çeşitleri vardır ayrıca kağıt bazlı olduğu için suya, ısıya, neme ve sürtünmeye karşı orta seviye dayanıklıdır. Termal etiketler gibi diğer kağıt bazlı etiket çeşitlerine göre dış etkenlere karşı daha dayanıklıdır.

Kuşe etiketlerde dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta, baskı sırasında seçeceğiniz ribonun kalitesidir. Eğer uygun bir ribon seçmesseniz kuşe etiket üzerine aldığınız baskılar herhangi bir nesne veya el ile teması / sürtünmesi sonrasında dağılabilir ve okunmaz hale gelebilir. İmkanınız olduğu taktirde kuşe etiketi üreten firmada ribon testi yaptırarak aynı yerden teste tabi tutulmuş ve olumlu netice vermiş olan ribonları kullanınız.

Kuşe etiket ağırlıklı uzun süre (1 yıldan fazla) kullanılacak, saklanacak ürünler / nesneler üzerinde kullanılmaktadır. Termal etiketlerden 5-6 kat uzun ömre sahip olan kuşe etiketler nemden, sıvı temasından ve sürtünmeden korunmalıdır. Bu şekilde ömrünü 4-5 yıla kadar uzatabilirsiniz.Eğer daha uzun süreli dayanan bir etiket istiyorsanız plastik bazlı etiketlere ve silvermat gibi demirbaş etiketlerine göz gezdirmenizde fayda olacaktır.

Kuşe Etiket ve Termal Etiket Kullanım Alanları

Öncelikle iki etiket türünün barkod makinelerinin farklı olduğunu belirtmek gerekiyor. Termal etiketler, termal baskıya uygun barkod makinesi ile kullanılabilirken yalnızca bu özelliğe sahip barkod makinelerinde kuşe etiket kullanımı mümkün değildir. Kuşe etiketler, yukarıda belirttiğimiz gibi hem yapışma hem de dış etkenlere karşı dayanıklı olduğu için daha uzun süreli kullanımlarda termal etiketlere göre tercih edilmesi gereken barkod etiket türüdür. Kısa süreli kullanımlarda da elbette kuşe etiket ve ribon kullanılabilir ancak maliyet açısından bakıldığında termal etiketler tercih edilebilir.

Sonuç olarak, termal etiket mi kuşe etiket mi sorusunun cevabı, kullanım alanı, kullanım süresi, barkod makinesi özelliği ve maliyet kriterlerine göre değişmektedir. Eğer sıcak ve nemli bir ortamda 6 aydan fazla süreyle kullanım söz konusuysa ve ribon kullanımına uygun bir barkod makinesi varsa kuşe etiket tercih edilmelidir. Kuşe etiketlerin özellikleri nedeniyle kullanım alanları çok geniştir. Kısa süreli, dış etkenler yönünden sınırlı risk barındıran bir ortamda ise ekonomik açıdan termal etiketler daha uygun bir çözüm olacaktır. Bu anlamda termal etiketlerin kullanım alanları olarak; hastane, kargo, kuru gıda, otomasyon gibi sektörler örnek gösterilebilir.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.